Deze voetbalclubs komen uit Londen 

Harde Kern Millwall

Londen. De stad van de Big Ben King’s Cross, rode telefooncellen….Boeiend! Weet je hoeveel voetbalclubs hier vandaan komen?! Vergeet de regenachtige dagen en overvolle metrostations, want wij zijn hier voor het echte werk: het voetbal. Londen heeft niet alleen de meeste Premier League-clubs van welke stad dan ook, maar ook een rijke voetbalgeschiedenis die je van oost naar west door de hele stad voert. Benieuwd welke clubs je niet mag missen? Zet je voetbalschoenen maar vast klaar, want we gaan op pad.

Arsenal FC

Als je aan voetbal in Londen denkt, kun je niet om Arsenal FC heen. De club is opgericht in 1886 en  is een van de grootmachten van het Engelse voetbal. Gevestigd in Noord-Londen, spelen ze hun thuiswedstrijden in het Emirates Stadium, een van de eerste echt moderne stadions, dat plaats biedt aan zo’n 60.000 fanatieke supporters. Erg mooi, maar het kan toch niet tippen aan de nostalgie van Highbury.

Arsenal is een van de succesvolste voetbalclubs van Engeland, met 13 landstitels en een legendarisch ongeslagen seizoen in 2003-2004. Dit team wordt ook wel the Invincibles genoemd. Arsène Wenger is de bekendste trainer uit de historie. Hij stond 22 jaar aan het roer en transformeerde de club door naar Nederlands gebruik de nadruk te leggen op (eigen) jeugd en aanvallend combinatiespel. Nederlandse helden zoals Dennis Bergkamp, een van de meest technische spelers die de club ooit heeft gekend, en Robin van Persie hebben hier hun stempel gedrukt. Oh, en vergeet Thierry Henry niet, die jarenlang de ene na de andere bal in het doel ragde.



Highbury stadium
Highbury Stadium, oude stadion Arsenal

Chelsea FC

Chelsea FC, opgericht in 1905, is een van de meest succesvolle clubs uit West-Londen. De club speelt haar thuiswedstrijden op Stamford Bridge, een stadion dat plek biedt aan ruim 40.000 fans en midden in een van de meest chique buurten van Londen ligt. Het is geen supergroot stadion, maar ligt pal aan het veld, wat voor een geweldige sfeer zorgt. Chelsea werd lange tijd gezien als een club voor de elite, maar heeft zich onder de leiding van verschillende managers opgewerkt tot een van de meest dominante krachten in het Engelse voetbal.

José Mourinho is misschien wel de bekendste manager die de club heeft gehad. Hij begon de scepter te zwaaien in 2003, toen Roman Abramovich de club overnam en er een vermogen in pompte. Hij zette daarmee een trend door een voetbalclub als hobby te kopen. Na hem volgden er velen. De afgelopen jaren hebben grote namen als Didier Drogba, Frank Lampard, John Terry en Eden Hazard de club op de kaart gezet. Nederlandse connecties? Denk aan Ruud Gullit, die als speler-manager in de jaren ’90 een Europese prijs voor de club binnenhaalde. En ken je Winston Bogarde nog? Die heeft ze begin deze eeuw even flink wat geld afhandig gemaakt. If you know, you know!

Vergeet tot slot Juan Mata ook niet. Een clubheld die voor Valencia heeft gespeeld. Valencia? Ook die hebben enkele wereldberoemde voetbalclubs.

Zelf naar Chelsea? Bekijk hier beschikbare tickets.

Tottenham Hotspur FC

Tottenham Hotspur FC, oftewel Spurs, is een club met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1882. Gevestigd in Noord-Londen, net als die vervelende buren van Arsenal, spelen ze hun wedstrijden in het ultramoderne Tottenham Hotspur Stadium. Dit stadion, geopend in 2019, biedt plaats aan meer dan 62.000 fans en heeft alle snufjes die je van een topclub mag verwachten.

Behalve prijzen, want niet voor niets worden the Spursbottlers” genoemd. Ze komen vaak in een winnende positie, maar dan geven ze het alsnog weg. Spurs staat dan ook bekend om haar aanvallende speelstijl, maar de prijzenkast is helaas wat leeg gebleven. De laatste keer dat ze de landstitel wonnen was in 1961, maar dat maakt hun fans niet minder fanatiek. Tottenham Hotspur is een van origine joodse club. Fans noemen zichzelf dan ook de “Yids”. Ook hierdoor onderhouden de supporters warme banden met de supporters van Ajax, al zal die liefde ondertussen wel wat bekoeld zijn. Zo zullen Ajacieden met weinig plezier terugdenken aan Lucas Moura….

José Mourinho heeft ook hier getraind, net als bij Chelsea, maar de clubiconen zijn toch echt spelers als Harry Kane en Son Heung-min. Zegen namen als Jermaine Defoe en Robbie Keane je nog wat? En laten we de Nederlanders niet vergeten! Rafael van der Vaart zorgde een paar jaar geleden voor magische momenten op White Hart Lane, terwijl Edgar Davids met zijn iconische bril een opvallende verschijning was. Wist je dat Luka Modric nog achter van der Vaart op het middenveld speelde, voordat hij naar Real Madrid ging?

Over Real Madrid gesproken: heb je onze lijst met Madrileense voetbalclubs al gezien? 

Spurs Bottlers
The Spurs worden ook wel 'Bottlers' genoemd

West Ham United FC

West Ham United FC, opgericht in 1895, is een club met een rauwe, authentieke uitstraling die perfect past bij de arbeidersklassewijk Oost-Londen, waar de club haar wortels heeft. The Hammers, zoals ze zichzelf noemen, spelen hun thuiswedstrijden tegenwoordig in het London Stadium, een voormalig Olympisch stadion dat is omgebouwd tot een voetbaltempel voor meer dan 60.000 fans. Maar vraag een echte West Ham-supporter, en ze zullen je vertellen dat Upton Park, het oude stadion, nog steeds in hun hart zit.

West Ham staat bekend om hun harde werkersmentaliteit en een trouwe achterban die door weer en wind achter hun club blijft staan. En hoewel de prijzenkast misschien niet zo gevuld is als die van andere topclubs, hebben ze wel degelijk belangrijke successen geboekt. Ze wonnen de FA Cup drie keer (in 1964, 1975 en 1980) en pakten in 1965 de European Cup Winners’ Cup, ook wel de Europacup II genoemd.

De club is beroemd om hun jeugdopleiding, ook wel de “Academy of Football” genoemd. Hier zijn legendes als Bobby Moore, Frank Lampard sr., en Frank Lampard jr. groot geworden. Wat Nederlandse connecties betreft, hebben spelers als Raimond van der Gouw, Jeroen Boere, Marco Boogers en Raymond Atteveld hier in het verleden gespeeld. En laten we Marco Arnautovic niet vergeten. Geen Nederlander, maar hij spreekt het wel! West Ham is ook de club waar Dimitri Payet, een van de meest technische spelers die de club ooit heeft gekend, het publiek wekelijks in vervoering bracht. Zijn vrije trappen waren om van te smullen! Nog steeds trouwens. Hij is niet dood, hij speelt alleen niet meer bij West Ham.

Frank Lampard jr. en sr.
Frank Lampard senior (links) en junior (rechts)

Crystal Palace FC

Crystal Palace FC, opgericht in 1905, is een club die het hart van Zuid-Londen vertegenwoordigt. De club speelt zijn thuiswedstrijden in Selhurst Park, een stadion dat plaats biedt aan iets meer dan 25.000 supporters. Maar wat het mist in grootte, maakt het goed in sfeer. Het is een plek waar de fans, bekend als de Holmesdale Fanatics, hun club met passie ondersteunen, ongeacht de resultaten op het veld.

Palace staat bekend om hun vechtlust en het vermogen om, ondanks beperkte middelen, altijd hun plekje in de Premier League te behouden. De club heeft een aantal moeilijke periodes gekend, waaronder meerdere degradaties en financiële problemen, maar komt steeds weer terug. Bizar feitje trouwens: ze strijden sinds 2014 ieder jaar tegen degradatie, maar zijn in die periode nog nooit lager dan de 15e plek geëindigd. Een eindsprintje zijn ze niet vies van!

Wat de spelers betreft, zijn balkunstenaars als Wilfried Zaha en Yannick Bolasie onlosmakelijk verbonden met het moderne Crystal Palace. Nederlandse connecties? Die zijn er ook! Patrick van Aanholt heeft hier jarenlang gespeeld, net als Jairo Riedewald. En laten we Frank de Boer niet vergeten. Die is hier toch ook een goede zevenenhalve – raar woord als je het zo uitschrijft trouwens – dag trainer geweest.

Zelf naar Crystal Palace? Bekijk hier het beschikbare aanbod tickets. 

Fulham FC

Fulham FC, opgericht in 1879, is de oudste professionele voetbalclub van Londen en heeft zijn thuisbasis aan de oevers van de Theems, in het charmante Craven Cottage. Dit stadion, met zijn ouderwetse houten zitplaatsen en karakteristieke cottage in de hoek van het veld, biedt plaats aan ongeveer 19.000 fans en ademt pure voetbalnostalgie uit. Het is misschien niet het grootste stadion, maar het heeft een unieke charme die je nergens anders vindt. Kijk wel goed uit waar je gaat zitten, want anders heb je kans achter een pilaar te zitten, waardoor je niks ziet…

Fulham staat bekend om zijn heen-en-weer gang tussen de Premier League en de Championship, alsof ze niet kunnen kiezen waar ze thuishoren. De laatste jaren hebben ze hun best gedaan om een blijvende plek in de Premier League te veroveren, met wisselend succes.

De club heeft door de jaren heen enkele grote namen gehad, waaronder Clint Dempsey en Dimitar Berbatov. En dan zijn er nog de Nederlanders! Edwin van der Sar stond hier tussen de palen voordat hij naar Manchester United ging, en de laatste paar jaar is Kenny Tete de rechtsback van The Cottagers. Fulham is ook de club waar Louis Saha zijn doorbraak beleefde, voordat hij naar Manchester United vertrok om daar de Premier League te veroveren. En wat te denken van de topper (of beter gezegd, tobber) Calvin Bassey. Van zijn verdedigende capriolen worden onze Ajacieden nog steeds s’ nachts badend in het zweet wakker!

Craven cottage inclusief paal
de fameuze paal op Craven Cottage

Brentford FC

Brentford FC, opgericht in 1889, is misschien niet de grootste naam in Londen, maar deze club uit West-Londen heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd. De club speelt haar thuiswedstrijden in het moderne Gtech Community Stadium, dat plaats biedt aan zo’n 17.000 supporters. Dit nieuwe stadion verving het charmante Griffin Park, dat bekend stond om het feit dat er bij elke hoek een pub stond. Een stadion dat niet alleen voor het voetbal, maar ook voor een pint ideaal was!

Brentford is de laatste jaren uitgegroeid tot een stabiele Premier League-club met een slimme en innovatieve benadering van voetbal. Dankzij hun analytische scouting en data-driven aanpak, weten ze keer op keer talenten te vinden die in kleinere competities schitteren.

Een van hun grootste successen in recente jaren was de promotie naar de Premier League in 2021. Tegenwoordig zijn spelers als Ivan Toney en Bryan Mbeumo hun beste spelers. En in het verleden hebben Nederlanders als Florian Jozefzoon en Pim Balkestein hier gespeeld. Geen zorgen, wij hadden ook nog nooit van ‘m gehoord. En voor de Feyenoord-fans: ken je Kamohelo Mokotjo nog? Brentford heeft misschien nog geen rijke geschiedenis in de Premier League, maar ze zijn vastbesloten om die geschiedenis de komende jaren te schrijven.

Pim Balkestein bij Brentford in 2010
Pim Balkestein bij Brentford in 2010

Millwall FC

Millwall FC, opgericht in 1885, is een club die de rauwe, onvervalste kant van het Londense voetbal laat zien. Gevestigd in Zuid-Londen, spelen de Lions hun thuiswedstrijden in The Den, een stadion met een capaciteit van 20.000 waar de sfeer soms net zo intimiderend kan zijn als de tegenstander. Millwall staat bekend om hun fanatieke supporters, de “Millwall Bushwackers“, die hun club door dik en dun steunen. De beroemde slogan “No one likes us, we don’t care” is hier niet zomaar een kreet; het is een levenshouding. Ze zijn dan ook niet vies van een knokpartijtje op z’n tijd.

Hoewel Millwall nooit de hoogste divisie heeft gewonnen, hebben ze wel een indrukwekkende FA Cup-run gehad in 2004, toen ze de finale bereikten, en daarmee een plek verdienden in de UEFA Cup. De club heeft een aantal pieken en dalen gekend, maar heeft altijd een sterke identiteit behouden, wat hen een cultstatus onder de Londense clubs geeft.

Bekende spelers uit het verleden zijn onder andere Teddy Sheringham, die zijn carrière hier begon, en Tim Cahill, die later grote successen zou boeken bij Everton. Wat te denken van Berry Powell, cultheld in het Nederlandse voetbal. Millwall is misschien niet de meest glamoureuze club in Londen, maar iedere echte voetballiefhebber kent ze wel.

Harde Kern Millwall
"No one likes us, we don't care" - Millwall Bushwackers

Queens Park Rangers (QPR)

Queens Park Rangers, of gewoon QPR, is een club met een rijke historie die teruggaat tot 1882. Gevestigd in West-Londen, speelt de club haar thuiswedstrijden in Loftus Road, een stadion dat misschien compact is, maar waar de sfeer vaak explosief is. Met een capaciteit van iets meer dan 18.000 voelt elke wedstrijd als een intiem onderonsje tussen de supporters en de spelers.

QPR staat bekend om hun kleurrijke geschiedenis, vol met hoogte- en dieptepunten. In de jaren ’70 en ’80 was QPR “a force to be reckoned with”, met als hoogtepunt een tweede plaats in de First Division in 1976. De club kreeg in de jaren 2000 een glamoureuze injectie toen Formule 1-bobo’s Flavio Briatore en Bernie Ecclestone eigenaar werden, wat zorgde voor de nodige aandacht, maar ook voor de nodige chaos. Deze mix van glamour en onvoorspelbaarheid heeft QPR een cultstatus opgeleverd onder de Londense clubs.

Op het veld hebben enkele grote namen hun sporen achtergelaten. Stan Bowles, Les Ferdinand en wat recenter de Marokkaanse tovenaar/cultheld Adel Taarabt. Wist je dat voetballer/acteur Vinnie Jones zijn carrière hier heeft afgesloten. Over hem laten meer trouwens!  En dan hebben we het nog niet eens over de trainers: Harry Redknapp zwaaide hier de scepter, terwijl Hasselbaink ook een poging waagde om het team te leiden.

QPR mag dan misschien niet de beste voetbalclub van Londen zijn, maar ze zijn zeker een van de bekendste!

Bekijk hier de tickets voor QPR.

Wimbledon FC (Milton Keynes Dons)

Wimbledon FC, opgericht in 1889, was ooit een van de meest geliefde cultclubs van Londen. De club speelde haar thuiswedstrijden op Plough Lane en stond bekend om haar harde, no-nonsense stijl van voetbal en de gepassioneerde, maar vaak chaotische aanhang. De “Crazy Gang”, zoals ze liefkozend werden genoemd, veroverde in 1988 de harten van het voetballiefhebbende publiek toen ze Liverpool versloegen in de finale van de FA Cup – een van de grootste bekerstunts in de Engelse voetbalgeschiedenis.

De club maakte in 2004 een controversiële verhuizing naar Milton Keynes, zo’n 90 kilometer buiten Londen, waar ze verder gingen als Milton Keynes Dons (MK Dons). Deze verhuizing werd door veel fans gezien als verraad, en leidde uiteindelijk tot de oprichting van AFC Wimbledon, een nieuw team dat de echte geest van de oude club zou voortzetten.

Wat de bekende spelers betreft, zijn er enkele grote namen die ooit het blauw-witte shirt van Wimbledon droegen, zoals Vinnie Jones – de man die net zo bekend is om zijn keiharde tackles als om zijn filmcarrière. Ook John Fashanu, een van de sleutelfiguren van de Crazy Gang, maakte hier naam. Hij is de broer van Justin Fashanu, de eerste openlijk homoseksuele voetballer, die helaas te vroeg aan z’n einde kwam.

Hoewel MK Dons nu zijn eigen pad volgt, blijft het oude Wimbledon FC een cultklassieker in de geschiedenis van het Londense voetbal – een club die altijd zal worden herinnerd om zijn onverschrokkenheid en een lekkere sliding (op kniehoogte) op z’n tijd.

Crazy Gang-lid Vinnie Jones tegen Liverpool
Crazy Gang-lid Vinnie Jones tegen Liverpool

Watford FC

Watford FC, uitkomend in de EFL Championship, speelt zijn thuiswedstrijden in Vicarage Road. Dit stadion net buiten Londen heeft een capaciteit van 22.200 zitplaatsen. Hoewel ze officieel net buiten Londen liggen, worden ze nog steeds gezien als een van de “mindere goden” van Londen. Leuk feitje: Sir Elton John is hun beroemdste fan – ja, de echte!

Beschikbare tickets Watford. 

Charlton Athletic

Charlton Athletic heeft een rijke historie, maar speelt momenteel in League One. Hun thuisbasis is The Valley in Zuid-Londen, een stadion met plaats voor 27.111 supporters. De club speelde haar wedstrijden vanaf 1985 ergens anders. Dit kwam voort uit financiële noodzaak. Zo hebben ze onder andere op Selhurst Park (het stadion van Crystal Palace) gespeeld. De supporters van Charlton voerden jarenlang actie onder de naam “Back to The Valley”, en de aanhouder wint, want ze spelen er nog steeds!

Beschikbare tickets Charlton Athletic

Barnet FC

Barnet FC, beter bekend als de “Bees“, speelt in de National League. Hun thuiswedstrijden worden gespeeld in The Hive in Noordwest-Londen, dat 6.500 zitplaatsen biedt. Deze kleine, maar trouwe club vecht elk seizoen voor zijn plek in het Engelse voetbal. Een echte underdog met een stiekeme charme. Wist je dat Edgar Davids hier in 2012 nog speler/coach is geweest? En wel met hele opmerkelijke statistieken: 36 wedstrijden, 1 goal, 3 rode kaarten.

Leyton Orient

Leyton Orient speelt in League Two en is gevestigd in Brisbane Road, in Oost-Londen. Met een capaciteit van 9.271 zitplaatsen biedt dit stadion een intieme, authentieke voetbalervaring. Mocht je ooit nog een voetbalclub willen kopen, blijf dan hoop houden. Barry Hearn heeft de club in 1995 namelijk voor 5 pond van toenmalige eigenaar Tony Wood gekocht.

Sutton United

Sutton United, onlangs gepromoveerd naar League Two, speelt in Gander Green Lane. Dit stadion in Zuidwest-Londen biedt plaats aan 5.013 toeschouwers. De club is vooral bekend door hun FA Cup-stunt in 2017 tegen Leeds United.

Bromley FC

Bromley FC, actief in de National League, speelt zijn wedstrijden in Hayes Lane in Zuid-Londen. Dit stadion heeft een capaciteit van 5.000 plaatsen. Bromley is het type club waar het nog draait om puur voetbal, met een harde kern van fans die hun club door dik en dun steunen. WIst je trouwens dat Mitchel Bergkamp (de zoon van, ja) hier onlangs nog heeft gespeeld?

Dagenham & Redbridge F.C.

Dagenham & Redbridge, uitkomend in de National League, speelt zijn thuiswedstrijden in Victoria Road in Oost-Londen, met een capaciteit van 6.078 plaatsen. De “Daggers” zijn ontstaan in 1992 door een fusie van Dagenham en Redbridge Forest, die op hun beurt al waren samengevoegd uit Ilford, Leytonstone en Walthamstow Avenue.

Wealdstone FC

Wealdstone FC, spelend in de National League, heeft zijn thuisbasis in Grosvenor Vale in Noordwest-Londen. Met een capaciteit van 4.085 plaatsen (waarvan maar 700 stoelen) is dit een heerlijk klassiek Engelse club met dito stadion. Wealdstone FC was de eerste club die de beroemde non-League ‘double’ behaalde door zowel de FA Trophy als de Alliance Premier League (nu National League) te winnen in hetzelfde seizoen (1984-85). Helaas voor hen gebeurde dit net voor automatische promotie naar de Football League werd ingevoerd, en sindsdien hebben ze die stap nooit weten te maken.

Welling United

Welling United speelt in de National League South en is gevestigd in Park View Road in Zuidoost-Londen. Dit stadion biedt plaats aan 4.000 toeschouwers. Als je denkt dat er geen bekende voetballers voor de voetbalclub hebben gespeeld, zit je mis. Nick Pope heeft er namelijk gespeeld. En voor de echte kenners onder ons: zegt de naam ‘Ibrahim Kargbo’ je nog iets?

Conclusie

Of je nu gaat voor de glitter en glamour van de Premier League of liever de rauwe charme van de lagere divisies opzoekt, in Londen struikel je over de voetbalclubs. Van de giganten tot de underdogs, deze stad heeft alles. Dus waar wacht je nog op? Trek je stoute (voetbal)schoenen aan en duik erin – Londen heeft genoeg clubs om te bezoeken!

Gek van voetbalstadions? Lees dan ook dit: