Voetbalstadions zijn er niet alleen voor supporters. Ze zijn er ook voor de liefhebbers. Ben je een Feyenoorder of een Ajacied? Leuk! Maar het buitenland heeft ook prachtige stadions. Perfect om te combineren met een stedentrip of vakantie. We hebben de top 10 mooiste voetbalstadions van de wereld voor je op een rij gezet. Bekijk ze hieronder!
1. Estadio Azteca (Mexico-Stad, Mexico):
Estadio Azteca, gelegen in Mexico-Stad, is hét voetbalwalhalla ter wereld en onze persoonlijke favoriet. In totaal kunnen er 87.523 fans in. In dit stadion, opgericht in 1966, speelt Club América. Ook speelt het Mexicaanse elftal er regelmatig zijn wedstrijden.Het is niet alleen gigantisch, maar ook een architectonisch hoogstandje met zijn kenmerkende betonnen ringen. De bereikbaarheid is top; het ligt centraal in de stad en heeft uitstekende verbindingen.
Azteca heeft voetbalgeschiedenis geschreven als podium voor twee WK-finales (1970 en 1986). Ken je de ‘Hand van God’ van Maradona in ’86. Dat was hier.
Estadio Azteca is niet alleen een van de mooiste voetbalstadions. Het is ook een van de grootste.
2. La Bombonera (Buenos Aires, Argentinië):
La Bombonera, gelegen in Buenos Aires, biedt plaats aan 54.000 fanatieke supporters en is de thuishaven van Boca Juniors. Dit stadion staat bekend om zijn steile tribunes die zorgen voor een intense sfeer. Gelegen in de wijk La Boca, midden in de actie, is het goed bereikbaar vanuit het stadscentrum. Hier vonden legendarische momenten plaats, zoals de Copa Libertadores-finale in 2018 tussen Boca Juniors en River Plate. Als je je trommelvliezen nog een keer lekker wilt beschadigen tijdens een potje voetbal, dan moet je hier zeker een keer heen.
3. Signal Iduna Park (Dortmund, Duitsland):
Signal Iduna Park, ook nog wel gewoon het Westfalenstadion genoemd, is de thuisbasis van Borussia Dortmund. Het stadion staat bekend om de enorme staantribune achter het doel, liefkozend ‘Die Gelbe Wand’ (Gele Muur) genoemd. In het stadion passen meer dan 81.000 mensen. En het mooiste: vanaf de Randstad rijd je er in zo’n tweeënhalf uur naartoe. Kaartjes voor Dortmund (en in heel Duitsland) zijn bovendien niet onwijs duur.
4. Anfield (Liverpool, Engeland):
“You’llll neeeeeeeeee-ver walk, aaaaahaaaloooooonnnneee”. Anfield is het legendarische stadion van Liverpool. Het stadion is herkenbaar door de karakteristieke rode tribunes en ademt voetbalgeschiedenis. Het stadion ligt in de wijk Anfield en is prima bereikbaar vanuit het stadscentrum. Hier vonden legendarische momenten plaats, waaronder de comeback van Liverpool tegen Barcelona in de Champions League 2019. Voor voetballiefhebbers is een wedstrijd op Anfield een must. Maak van je voetbaltrip een stedentrip door de rijke cultuur en levendige sfeer van Liverpool te ontdekken. Kijk wel even goed wanneer je gaat. Het kan nogal regenachtig zijn in dit deel van Engeland.
5. Estadio Monumental (Buenos Aires, Argentinië):
Het tweede stadion uit Buenos Aires. Het imposante Estadio Monumental, de thuisbasis van River Plate is het grootste stadion van Argentinië en biedt plaats aan meer dan 85.000 toeschouwers. Het uitzicht op de rivier de Rio de la Plata en de passievolle supporters maken het een unieke ervaring. Twee stadions in Buenos Aires. Wij zien een mooi reisje ontstaan!
6. Puskás Aréna (Boedapest, Hongarije):
Puskás Aréna in Boedapest, Hongarije, biedt plaats aan 67.215 fans en is de thuisbasis van het Hongaarse nationale elftal. Het stadion, modern en strak, is gelegen in het noordoosten van Boedapest, bereikbaar per metro en bus. Wist je dat je binnen twee uur al in Boedapest zit? Het is daarom perfect om te combineren met een stedentripje. Daarbij zijn er regelmatig grote optredens in het stadion. Zo hebben in 2023 onder andere Rammstein, Guns ‘n Roses en Coldplay hier opgetreden.
7. Estadio Santiago Bernabéu (Madrid, Spanje)
Wie wil er niet een keer een wedstrijd van de succesvolste club van Europa bezoeken? en dat in een van de vetste stadions ter wereld. Santiago Bernabéu, gelegen in Madrid, biedt plaats aan 81.044 supporters en is de thuishaven van Real Madrid. Het stadion staat bekend om het feit dat het enorm steil is. Zo zit je zelfs op de 3e of 4e ring nog steeds relatief dichtbij. Santiago Bernabéu ligt in het centrum van Madrid en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Hier zijn diverse wedstrijden gespeeld tijdens het EK ‘64 en WK ‘82. Ook heeft Ajax hier de Europa Cup I finale tegen AC Milan in 1969 verloren. Het jaar voordat Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 won. Just sayin’. Voor voetballiefhebbers die een wedstrijd willen combineren met een stedentrip, biedt Madrid een bruisende mix van cultuur, tapasbars en Madrileense voetbalclubs. En als je er dan toch bent, bezoek dan ook gelijk het Wanda Metropolitano. Dit is het stadion van Atlético Madrid. Helaas heeft dit stadion de top 10 op een haar na gemist.
Nog meer Spaanse voetbalclubs? Deze clubs komen uit Valencia.
8. San Siro / Giusseppe Meazza (San Siro) (Milaan, Italië)
Weekendje Milaan? Let’s go! Het stadion van AC Milan en Internazionale, bekend als het San Siro stadion, biedt plaats aan 75.923 supporters. Het stadion ligt aan de rand van de stad. Met het OV ben je er binnen een halfuurtje. Het San Siro is een iconisch stadion, waar we helaas over een paar jaar afscheid van moeten nemen. Het stadion gaat namelijk over een paar jaar tegen de vlakte – exacte datum nog niet bekend – om plaats te maken voor het hagelnieuwe “La Cattedrale”. Wees er daarom snel bij, vooral als je toch al eens naar Milaan wilt gaan.
9. Stade Vélodrome (Marseille, Frankrijk):
Een uniek stadion met een enorme tribune op de lange zijde, de fanatiekste supporters van Frankrijk, en een prachtige stad aan de Middellandse zee. Klinkt heerlijk, toch? Niet voor niets is het Stade Vélodrome, de thuisbasis van Olympique Marseille, een van de mooiste voetbalstadions ter wereld. Vooral sinds laatste renovatie, waar er een dak boven de tribunes is gebouwd, is dit echt een must see.
10. Maracanã stadion (Rio de Janeiro, Brazilië)
Voetbaltripje combineren met een vakantie aan de Copacabana? Bezoek dan het Maracanã stadion in Rio de Janeiro. Dit stadion heeft een capaciteit van 78.838 toeschouwers en is de thuisbasis van Flamengo en Fluminense. Gelegen in het noorden van de stad, is het bereikbaar per metro en biedt het een levendige voetbalervaring. Hier vonden legendarische momenten plaats, waaronder de WK-finales van 1950 en 2014. Die WK-finale van 1950 heeft nog steeds het record voor best bezochte voetbalwedstrijd ooit in handen. Officieel waren er rond de 183.000 kaarten verkocht, maar naar schattig waren er op dat moment rond de 200.000 supporters in het stadion!
Mis je Wembley? Sorry, maar dit Londense voetbalstadion heeft de top 10 net niet gehaald. Wel hebben we een artikel geschreven over welke voetbalclubs allemaal uit Londen komen.
Top 5 Mooiste Voetbalstadions van Nederland:
1. De Kuip (Rotterdam):
Oke we moeten een beetje kleur bekennen. We zijn allebei voor Feyenoord. Ajacieden, please don’t hate us! Maar zelfs met die bevooroordeelde blik vinden we de Kuip het mooiste stadion van Nederland. De Kuip, officieel het Stadion Feijenoord, is het stadion van onze club. Met een capaciteit van ongeveer 51.000 is het de thuisbasis van Feyenoord. Het stadion is geopend in 1937 en heeft een kenmerkende ovale vorm, die echt vlakbij het veld zit. Qua sfeer zit je hier wel goed. Ongeacht of Feyenoord of het Nederlands Elftal speelt. Het heeft historische momenten gehost, waaronder de finale van het Europees kampioenschap voetbal in 2000. De Kuip is ook het toneel geweest van WK-wedstrijden in 1974 en verschillende Europese finales.
2. Johan Cruijff ArenA (Amsterdam):
De Johan Cruijff Arena in Amsterdam is de thuishaven van Ajax, met plek voor ruim 54.000 fans. Gebouwd in ’96, is het een modern stadion, zonder poespas. Het is een stuk moderner dan het vorige stadion, de Meer. De Arena ligt in het zuidoosten van de stad en is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Men zegt weleens dat de sfeer van de Meer hier niet in terugkomt, maar met de fanatieke sfeervakken en de verbouwingen van de laatste jaren – de tribune staat nu dichter op het veld – is dit al stukken beter dan voorheen. Ook hoef je je om slecht weer geen zorgen te maken; ze doen gewoon het dak dicht dan. Het is niet voor niets dat er talloze grote concerten per jaar worden gegeven. Beter dan een wedstrijdje Ajax, als je het ons vraagt. Maar aan jou de keuze! 😉
3. GelreDome (Arnhem):
Je verwachtte hier misschien een andere club, he. Geen zorgen, die komt hieronder. Het GelreDome, de thuishaven van Vitesse, is een uniek stadion met een intrekbare dakconstructie en een capaciteit van meer dan 25.000 toeschouwers. Het biedt een moderne en comfortabele setting voor voetbalwedstrijden. Het GelreDome heeft een van de mooiste grasmatten van Nederland en van de wereld. Dit komt door de unieke stadionconstructie, waarbij ze het veld naar buiten kunnen schuiven. Nu maar hopen dat Vitesse niet failliet gaat, want ze zijn de laatste jaren vaker van eigenaar dan van spelers gewisseld.
4. Philips Stadion (Eindhoven):
Het Philips Stadion, de thuishaven van PSV, staat bekend om zijn levendige ambiance en indrukwekkende lichtinstallaties. Dat mag ook wel met een lampenfabrikant als naamgever. Met een capaciteit van meer dan 35.000 toeschouwers biedt het een geweldige voetbalsfeer. De tribunes zitten pal aan het veld, wat het een Engelse uitstraling geeft.
5. AFAS Stadion (Alkmaar):
Het AFAS Stadion, de thuishaven van AZ, is een modern stadion met een opvallend ontwerp en een capaciteit van meer dan 17.000 toeschouwers. Het biedt een intieme en gezellige voetbalervaring voor de fans. Op wedstrijddagen gaat het dak eraf bovendien. Letterlijk, helaas.
Er zijn talloze prachtige voetbalstadions in de wereld. Of je het nou dicht bij huis in Nederland wilt houden, een stedentripje (Madrid, aanrader!) wilt boeken of een verre reis (Mexico, Argentinië) wilt maken