Deze voetbalclubs komen uit Duitsland
Berlijn. De stad van techno, biergartens en… voetbal? Nou ja, als je Berlijn vergelijkt met voetbalsteden zoals Londen of Milaan, moet je eerlijk zijn: hier ga je geen wereldsterren spotten. Maar dat maakt het juist interessant. Naast de toeristische trekpleisters als de Brandenburger Tor en de Reichstag, vind je hier clubs met charme en een verhaal. We nemen je mee op een voetbaltrip langs Berlijns verrassend diverse voetbalwereld. Van de bekende namen tot de échte cultclubs die het voetballandschap net dat rauwe randje geven. Pak je sneakers, want we gaan op pad!
1. FC Union Berlin
We trappen af met FC Union Berlin. De Berlijnse club werd opgericht in 1966 en is een club die je moet kennen. Ze komen uit Oost-Berlijn en staan bekend als Die Eisernen – de ijzeren. Hun fanbase is retefanatiek en zelfs toen ze in de lagere divisies speelden, zat het stadion wekelijks vol. Speaking of stadion:
Het Stadion An der Alten Försterei biedt plaats aan 22.000 man. Niet het grootste stadion, maar wel eentje met een heerlijk intens sfeertje. Het ligt in Köpenick, buiten het centrum, maar met de S-Bahn ben je er zo. Geen gedoe, gewoon puur voetbal.
In 2019 brak Union door met promotie naar de Bundesliga. En twee jaar later haalden ze zelfs Europees voetbal. Ze namen het toen in de poulefase op tegen ons cluppie: Feyenoord. En uiteraard hebben we die Duitsers toen vakkundig teruggestuurd naar Berlijn.
En voor de Nederlandse connectie: Robin Gosens, met zijn Nederlandse roots via zijn vader. Ook Sheraldo Becker verdiende er z’n transfer naar Real Sociedad.
Over Spanje gesproken. Deze voetbalclubs komen uit Madrid!
2. Hertha BSC
Deze had je sowieso wel geraden. Misschien wel de bekendste voetbalclub uit Berlijn. Hertha BSC heeft een rijke geschiedenis. Ze worden niet voor niets “Die Alte Dame” (De Oude Dame) genoemd. Maar goed, dat hebben ze van Juventus gestolen. Of is het andersom? Opgericht in 1892, stond de club meerdere keren aan de top van het Duitse voetbal. Met kampioenschappen in 1930 en 1931 was Hertha destijds een dominante kracht. Sindsdien hebben ze echter wisselvallige tijden gekend, met een recente degradatie naar de 2. Bundesliga in 2023.
Ze spelen hun thuiswedstrijden in het iconische Olympiastadion, dat in West-Berlijn ligt, in de wijk Charlottenburg. Het stadion biedt plaats aan maar liefst 74.000 supporters. Ondanks de indrukwekkende capaciteit weten ze het stadion niet altijd vol te krijgen, vooral tijdens seizoenen waarin de club ondermaats presteert. Vanaf het centrum van Berlijn pak je eenvoudig de S-Bahn en stap je uit bij station Olympiastadion. Je loopt er zo heen – geen ingewikkelde logistiek.
Hertha heeft door de jaren heen ook een aantal bekende Nederlandse connecties gehad. Zo heeft Jean-Paul Boëtius, een oud-Feyenoorder, voor de club gespeeld, en stond Karim Rekik ook op het veld. Daarnaast is Huub Stevens in 2002 hoofdtrainer geweest, gevolgd door Jos Luhukay tussen 2012 en 2015. Het laatste echte hoogtepunt voor de club kwam met de 4e plaats in 2008.
Zoals gezegd heeft Hertha BSC een van de grootste stadions van Europa. Hieronder vind je de grootste voetbalstadions ter wereld.
3. Berliner AK 07
Berliner AK 07 is opgericht in 1907. De club heeft een lange geschiedenis en is tegenwoordig actief in de NOFV-Oberliga Nord, het vijfde niveau van het Duitse voetbal. Berliner AK 07, afkomstig uit Moabit, Berlijn, begon als een atletiekclub en ontwikkelde al snel een voetbalafdeling. Door de jaren heen heeft de club vooral op lagere niveaus gespeeld, maar in 2011 promoveerden ze naar de Regionalliga Nordost, het 4e niveau. Hier wisten ze zich een tijdje te handhaven.
Het Poststadion, waar ze hun thuiswedstrijden spelen, ligt in de wijk Moabit, in het hart van Berlijn. Het stadion heeft een capaciteit van 10.000 toeschouwers en is goed bereikbaar via het Hauptbahnhof, vanwaar je binnen 10 minuten lopen bij het stadion bent. Ondanks hun bescheiden positie in het Duitse voetbal, zorgden ze in 2012 voor een grote verrassing door in de DFB-Pokal Bundesliga-club 1899 Hoffenheim met 4-0 te verslaan.
We hebben maar 1 Nederlander kunnen vinden die voor de club heeft gespeeld. Grote speler ben je als je die had geraden. Tim Linthorst heet ‘ie namelijk. Een linksbenige verdediger uit Apeldoorn met een verleden bij De Graafschap. Met een mix van lokale en internationale talenten blijft de club zich inzetten voor het ontwikkelen van spelers, vooral in samenwerking met Turkse clubs zoals Ankaraspor.
4. BFC Dynamo
BFC Dynamo, opgericht in 1966, is misschien wel de meest controversiële club uit Oost-Berlijn. Tijdens de DDR-tijd domineerden ze het Oost-Duitse voetbal en werden ze tussen 1979 en 1988 tien keer achter elkaar kampioen. Maar hoeveel is dat nou echt waard? De club werd namelijk beschouwd als het uithangbord van de communistische partij en kreeg steun van de Stasi, de geheime dienst van Oost-Duitsland. Veel tegenstanders claimen dat de club bevoordeeld werd tijdens wedstrijden, wat de dominantie verklaarde.
Na de val van de Berlijnse Muur viel BFC Dynamo ver terug en zakten ze langzaam af naar de lagere divisies van het Duitse voetbal. Tegenwoordig speelt de club in de Regionalliga Nordost, het vierde niveau. Hun thuisbasis is het Sportforum Hohenschönhausen, een stadion met een capaciteit van 12.000 toeschouwers, gelegen in het noordoosten van Berlijn. Je kunt het stadion bereiken met de S-Bahn en vervolgens een korte rit met de tram of bus.
Hoewel de gloriedagen ver achter hen liggen, blijft de club een symbool van Oost-Duits voetbal. De bekendste spelers van de club zijn Rainer Ernst en Thomas Doll. We konden verder geen Nederlanders vinden. BFC Dynamo heeft nog steeds een trouwe aanhang, en het stadion is vaak gevuld met nostalgische supporters die terugdenken aan de successen van vroeger.
5. FC Viktoria 1889 Berlin
Viktoria Berlin, opgericht in 1889, is een van de oudste voetbalclubs van Duitsland. De club won in het begin van de 20e eeuw twee keer het Duitse landskampioenschap, in 1908 en 1911. Ondanks die gloriejaren is Viktoria in de loop der jaren weggezakt naar lagere competities. Na een fusie in 2013 met LFC Berlin speelt de club tegenwoordig in de Regionalliga Nordost, het vierde niveau van Duitsland.
Leuk weetje: Naast de rijke geschiedenis en jeugdafdeling is Viktoria bekend om zijn rol in het organiseren van de “AOK Traditionsmasters”, een indoor voetbaltoernooi waar oude legendes van het Duitse voetbal strijden. Dit geeft de club nog altijd een verbinding met de groten van het spel, ook al speelt het zelf niet op het hoogste niveau.
Het Stadion Lichterfelde is de thuisbasis van Viktoria Berlin. Dit stadion biedt plaats aan 4.300 toeschouwers en ligt in de wijk Lichterfelde in het zuidwesten van Berlijn. Het stadion voldoet echter niet aan de eisen van de 3. Liga, waardoor Viktoria bij promoties een ander stadion moet zoeken.
Ook al speelt de club niet in de top, Viktoria heeft een van de grootste jeugdopleidingen in Duitsland, met meer dan 60 teams. Wie weet zie je hier het volgende Duitse talent dat doorbreekt!
6. Tennis Borussia Berlin
Tennis Borussia Berlin? Nee, dit is geen foutje. De naam klinkt misschien alsof we het over een tennisvereniging hebben, maar deze Berlijnse club heeft een rijke voetbalgeschiedenis. Ooit begon de club als een tennis- en voetbalvereniging, met ‘Borussia’ als een verwijzing naar Pruisen. Opgericht in 1902, groeide TeBe uit tot een van de beste Berlijnse clubs in de jaren ’20 en ’30, waar vaak tegen het eerdergenoemde Hertha BSC speelden. In de jaren ’70 was TeBe nog even actief in de Bundesliga, maar degradeerden snel weer naar de lagere divisies.
TeBe speelt zijn thuiswedstrijden in het Mommsenstadion, in de wijk Charlottenburg. Dit stadion heeft een capaciteit van 15.000 en is eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het centrum van Berlijn neem je de S-Bahn naar station Westkreuz, waarna het een korte wandeling is naar het stadion. Een bezoek aan dit stadion is een aanrader voor de voetballiefhebber die eens wat anders wil dan de grote clubs.
Eigenlijk heeft er maar één wereldberoemde speler bij deze club gespeeld: Jérôme Boateng. Het zal je dan ook niet verbazen dat we geen Nederlandse oud-spelers hebben kunnen vinden…
De voetbalclubs van Berlin: geen topclubs, wel leuke clubs
Berlijn zal dan misschien niet de grote namen van Londen of Madrid hebben, maar het is juist dat ongepolijste wat het zo vet maakt. Geen Champions League glamour, wel clubs met karakter, fanatieke supporters en een flinke dosis geschiedenis. Als je op zoek bent naar écht voetbal zonder al die poespas, dan zit je in Berlijn goed. Voeg het toe aan je lijstje voor je volgende voetbaltrip – en laat die grote namen maar even links liggen.