De top 10 grootste voetbalstadions ter wereld

Westfalenstadion

De Kuip en de Arena zijn flinke voetbalstadions. In beide stadions passen meer dan 50.000 mensen. Beiden zijn alleen een veredelde bioscoop wanneer je kijkt naar de grootste voetbalstadions ter wereld. We zijn even in de gegevens gedoken (onze vriend Wikipedia) en hebben de 10 grootste voetbalstadions van de wereld voor je op een rij gezet. We hebben er wel een paar weggelaten, zodat alleen de ‘echte’ voetbalstadions zijn overgebleven.

1. Rungrado May Day Stadium (114.000-150.000)(Pyongyang, Noord-Korea):

Allereerst het Rungrado May Day Stadion. Met een capaciteit van maar liefst 114.000 tot 150.000 (de Noord-Koreanen zijn nogal schimmig over dit soort dingen) toeschouwers is het Rungrado May Day Stadium het grootste voetbalstadion ter wereld. Mocht je ooit de gelegenheid hebben hier een bezoekje aan te brengen, zouden we dit zeker aanraden. Maar goed, of het je lukt is een tweede. Noord-Korea is nogal slecht bereikbaar voor buitenlanders en de vraag is of je het überhaupt moet willen als het je al lukt.

2. Camp Nou (99.354, Barcelona, Spanje):

Het Camp Nou, de thuishaven van FC Barcelona, is het grootste voetbalstadion van Europa. Met een capaciteit van meer dan 99.000 toeschouwers biedt het stadion een geweldige voetbalervaring en een ongeëvenaarde sfeer. Het stadion lijkt van buiten minder imposant dan vanaf de binnenkant. Dit komt doordat het stadion in een kuil licht. Pas als je binnen bent, zie je pas echt hoe groot het is. Zorg er alleen wel voor dat je niet bovenaan de 3e ring zit. Dan lijkt het net alsof je een tenniswedstrijd bezoekt, want je ziet de bal bijna niet.

Op dit moment (2024) speelt Barcelona overigens in het Olympisch stadion. Camp Nou wordt namelijk verbouwd. Na de verbouwing zal het officieel het grootste voetbalstadion van Europa zijn. Er is dan plek voor 104.000 toeschouwers!

Vanaf Barcelona is het niet al te ver rijden naar Valencia. Deze voetbalclubs komen uit de sinaasappelstad

Camp Nou Barcelona
Camp Nou, Barcelona. Ruim 100.000 toeschouwers

3. New Administrative Capital Stadium (94.940, Egypte)

Dit fonkelnieuwe stadion bestaat echt pas net en is een hypermodern onderkomen. Het gaat gebruikt worden voor wedstrijden van het nationale team van Egypte en is meer dan alleen een voetbalstadion. Zo zitten er in het stadion trainingsfaciliteiten, Olympische zwembaden en andere onderdelen. Egypte wil dit onderkomen gebruiken om een bid in te dienen voor een aankomend WK voetbal of voor de Olympische Spelen. Zeker het bezoeken waard als je graag op vakantie naar Egypte gaat.

Hartstikke leuk zo’n groot stadion. Maar dan moet je ‘m wel kunnen vullen. Ondanks de capaciteit van ruim 95.000, staat de recordopkomst momenteel (2024) op 85.000.

4. FNB Stadium (94.736, Johannesburg, Zuid-Afrika):

Het FNB Stadium, ook bekend als Soccer City, was het stadion waar de finale van het WK 2010 werd gehouden. Met een capaciteit van meer dan 87.000 toeschouwers is het een van de grootste stadions op het Afrikaanse continent. Na de WK-finale worden er vooral rugbywedstrijden gespeeld, maar ook het voetbalteam Kaizer Chiefs F.C. speelt er vaak belangrijke wedstrijden. Deze WK-finale zullen we overigens niet al te diep op ingaan. Meer dan ‘de teen van Casillas‘ zeggen we niet….

5. Wembley Stadium (90.000, Londen, Engeland):

Zeg je stadion, dan zeg je Wembley natuurlijk. Wembley Stadium, met zijn iconische boog en capaciteit van meer dan 90.000 toeschouwers, is misschien wel het bekendste voetbalstadion ter wereld. Het heeft de finale van de UEFA Champions League en verschillende finales van het EK gehost. Ook worden er regelmatig optredens van grote bands gegeven. Wist je dat Live Aid, met het iconische optreden van Queen, ook in Wembley was. Mocht je kaarten kunnen krijgen voor een wedstrijd van het nationale team van Engeland, of voor bijvoorbeeld de FA Cup finale, dan zal dit een onvergetelijke reis zijn.

Wembley is overigens niet alleen een van de grootste voetbalstadions ter wereld. Het is ook (een van) de duurste ooit. De verbouwing tussen 2000 en 2007 heeft namelijk ruim een miljard euro gekost!

Wembley Stadium
Wembley Stadion, Londen

6. Estadio Azteca (87.523, Mexico-Stad, Mexico):

Het Estadio Azteca heeft een rijke voetbalgeschiedenis en is een van ’s werelds grootste stadions, met een capaciteit van meer dan 87.000 toeschouwers. Het stadion heeft een uniek ontwerp, met skyboxen die helemaal rondom lopen. Een imposante verschijning als je erin staat. En Mexico is een van de mooiste landen ter wereld. Je hebt bovendien de mogelijkheid om drie teams in dit stadion te bezoeken. Club America, Cruz Azul en het nationale team van Mexico spelen haar wedstrijden hier namelijk. Daarbij is het het grootste stadion van Latijns Amerika.

Wij zeggen: bezoeken!

7. Estadio Más Monumental (84.567, Buenos Aires, Argentinië)

Estadio Más Monumental, ook wel El Monumental genoemd, is het grootste stadion van Argentinië. Hier speelt River Plate, de grote rivaal van Boca Juniors. El Monumental is al in 1937 gebouwd. Toen nog in the middle of nowhere, maar inmiddels middenin een woonwijk. Het stadion is bijna helemaal rond en met de sintelbaan eromheen is het echt een enorm ding. Argentinië is bovendien een van de mooiste landen ter wereld. Het land biedt meer dan alleen Maxima.

En ja, ook hier hebben we een WK-finale verloren. Dit maal was het geen teen, maar de paal die tussen ons land en eeuwige roem in stond. Gelukkig is het stadion waar we de WK-finale van 1974 tegen Duitsland verloren, inmiddels gesloopt…. 😉

8. Signal Iduna Park (81.365, Dortmund, Duitsland)

Niet het grootste, maar wel het mooiste voetbalstadion ter wereld. Tenminste, als het op sfeer aankomt. Van de ruim 80.000 mensen staan er namelijk ruim 25.000 achter een van de beide doelen. Deze staantribune is een geheel en wordt ‘Die Gelbe Wand’ (De Gele Wand) genoemd. Als de tribune vol is, wat bij iedere thuiswedstrijd van Borussia Dortmund het geval is, zie je letterlijk een gele muur. En het mooiste: in een paar uurtjes rijden ben je er. Tickets boeken, zeggen we dan ook!

Westfalenstadion
Die Gelbe Wand, Westfalenstadion in Dortmund

9. Stade de France (81.338, Saint-Denis, Frankrijk))

Enkele bijzondere wedstrijden daar gelaten, spelen er geen voetbalclubs in dit stadion. Wel speelt het nationale voetbalteam van Frankrijk hier en werd de Champions League Finale van 2022 tussen Liverpool en Real Madrid hier gespeeld. Mocht je een stedentrip naar Parijs willen boeken en er wordt hier een wedstrijd gespeeld, moet je de kans grijpen. Vinden wij dan.

10. Estadio Santiago Bernabéu (81.044, Madrid, Spanje)

Op nummer 10 van de grootste voetbalstadions ter wereld staat de grootste club uit dit rijtje: Real Madrid. De club is nog steeds recordhouder met 14 Champions League eindzeges. Maar het gaat niet om Real, het gaat om het stadion. En daar kunnen meer dan 80.000 mensen in. Doordat de tribunes bijna lijnrecht omhoog staan, oogt het geheel nog imposanter. Het stadion is gaaf, maar Madrid is ook een superleuke stad waar je heerlijk kunt eten. En in twee uurtjes vliegen ben je er al!

Meer Madrid? Bekijk dan ook eens alle voetbalclubs uit Madrid

De grootste voetbalstadions van Nederland

Om toch een beetje perspectief te geven, hebben we ook de vijf grootste voetbalstadions van Nederland op een rijtje gezet. Dan zie je toch hoe wij Nederlanders het doen tegenover de rest van de wereld.

1. Johan Cruijff ArenA (55.885, Amsterdam):

Misschien niet het leukste stadion, maar wel het grootste stadion van Nederland: de Johan Cruijff Arena. Hier kunnen ruim 54.000 mensen in. Het iconische stadion is de thuisbasis van AFC Ajax en heeft een rijke geschiedenis. Het is gastheer geweest van grote Europese wedstrijden en heeft een moderne uitstraling met een schitterend uitschuifbaar dak. Ook treden de Toppers hier regelmatig op en worden er meerdere keren per jaar andere grote concerten gegeven. Gelukkig maar, want er staan in ieder geval geen toppers op het veld daar momenteel….

Johan Cruijff Arena
Johan Cruijff Arena, Amsterdam

2. De Kuip (51.177, Rotterdam):

Pijnlijk om tweede te staan, maar hierin moeten we ons gewonnen geven. De Kuip, officieel bekend als Stadion Feijenoord, heeft een capaciteit van ongeveer 51.117 toeschouwers. Dit historische stadion is de thuishaven van ons cluppie en heeft een indrukwekkende architectuur met zijn karakteristieke ronde vorm en steile tribunes. De Kuip staat bekend om zijn intense sfeer en heeft legendarische voetbalmomenten gehost. Al jaren gaan er plannen om het stadion compleet te renoveren en uit te breiden, dan wel met de grond gelijk te maken en opnieuw te beginnen. Wij hopen in ieder geval dat de Kuip met al z’n historie blijft bestaan. Tegen beter weten in? Misschien….

3. Philips Stadion (35.119, Eindhoven):

Het Philips Stadion, de thuisbasis van PSV, heeft een capaciteit van ongeveer 35.000 toeschouwers. Het moderne stadion biedt een comfortabele voetbalervaring en staat bekend om zijn sfeer en trouwe supporters. Het Philips Stadion is misschien niet zo groot als de twee bovengenoemde stadions, maar is zeker niet minder sfeervol.

4. Grolsch Veste (30.205, Enschede):

Met een capaciteit van ongeveer 30.000 toeschouwers is de Grolsch Veste het stadion van FC Twente. In 1998 gebouwd ter vervanging van het verouderde Stadion Het Diekman, is de Grolsch Veste in de loop der jaren van 13.250 naar 24.200 en toen naar het huidige aantal uitgebreid. Het stadion is bovendien makkelijk te bereiken met de auto omdat het een stukje buiten de stad ligt.

5. Abe Lenstra Stadion (27.224, Heerenveen):

Het Abe Lenstra Stadion heeft een capaciteit van ongeveer 26.100 toeschouwers en is de thuisbasis van sc Heerenveen. Het stadion is vernoemd naar de legendarische Nederlandse voetballer Abe Lenstra. Het biedt een intieme voetbalervaring en een warme sfeer, waar de Friezen hun club met passie supporteren. .

Al met al een mooi lijstje van de grootste stadions ter wereld. Van ruim 150.000 mensen in Noord-Korea, tot meer dan 50.000 mensen in de Kuip en de Johan Cruijff Arena. Wij weten in ieder geval wel waar wij heen gaan!