De Kuip en de Arena zijn flinke voetbalstadions. In beide stadions passen meer dan 50.000 mensen. Beiden zijn alleen een veredelde bioscoop wanneer je kijkt naar de grootste voetbalstadions ter wereld. We zijn even in de gegevens gedoken (onze vriend Wikipedia) en hebben de 10 grootste voetbalstadions van de wereld voor je op een rij gezet. We hebben er wel een paar weggelaten, zodat alleen de ‘echte’ voetbalstadions zijn overgebleven.
1. Rungrado May Day Stadium (114.000-150.000)(Pyongyang, Noord-Korea):
Rungrado 1st of May Stadium is het grootste voetbalstadion ter wereld, met naar verluidt 114.000 tot 150.000 zitplaatsen — afhankelijk van wie je gelooft.
Gelegen in Pyongyang, Noord-Korea, is dit stadion een mysterieus monument van gigantische proporties. Officiële cijfers spreken van 114.000 plekken, maar sommige bronnen beweren dat het richting de 150.000 gaat. Wat wél zeker is: dit complex is kolossaal. Of je nu komt voor sport of propaganda — qua schaal is er niets dat hier ook maar in de buurt komt.
Gelegen op het eiland Rungra in de Taedong-rivier, is dit een stadion dat meer weg heeft van een massaal propagandamonument dan van een plek waar wekelijks wedstrijden worden gespeeld. Noord-Korea gebruikt het stadion voor militaire parades, nationale feestdagen en de beruchte Arirang-festivals, waar tienduizenden mensen synchroon een bizar spektakel opvoeren met vlaggen, gymnastiek en dans.
En voetbal? Ja, dat wordt hier ook gespeeld. Het Noord-Koreaans elftal speelt er af en toe interlands, maar een bruisende voetbalsfeer hoef je hier niet te verwachten. Bovendien is de kans dat je als toerist binnenkomt vrijwel nul. Noord-Korea is niet bepaald het meest gastvrije land ter wereld en het verkrijgen van toegang tot het stadion is, laten we zeggen, net zo makkelijk als een interview regelen met Kim Jong-un.
Dus ja, indrukwekkend is het zeker. Maar een stadion waar je spontaan een wedstrijd kunt bijwonen? Vergeet het maar.

2. Camp Nou (99.354 → 104.000, Barcelona, Spanje):
Als er één stadion is dat je ooit bezocht moet hebben, is het Camp Nou. Of beter gezegd: was. Want het grootste stadion van Europa ondergaat op dit moment een serieuze make-over. Na de verbouwing biedt het straks plek aan 104.000 toeschouwers en krijgt het een high-tech sausje met een sluitbaar dak en LED-schermen rondom. Maar ondanks alle veranderingen blijft één ding hetzelfde: dit is en blijft de voetbaltempel van FC Barcelona.
In Camp Nou is voetbalgeschiedenis geschreven. Messi’s hattrick in El Clásico van 2007, de Remontada tegen PSG (6-1 na een 4-0 verlies in Parijs) en de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff – allemaal momenten die de magie van dit stadion bevestigen. Het stadion lijkt van buiten misschien minder imposant, maar dat komt omdat het in een kuil ligt. Pas als je binnen bent, zie je hoe gigantisch het werkelijk is.
Ben je in Barcelona en wil je een wedstrijd meepakken? Dan heb je pech, want tot minstens 2025 speelt Barcelona in het Olympisch Stadion vanwege de renovatie. Maar je kunt de club nog steeds zien spelen, al is de sfeer niet te vergelijken met een volle bak Camp Nou. Wil je wél een keer de magie van het stadion ervaren? Dan is een stadiontour een aanrader.
En een pro-tip: ga nooit bovenin de derde ring zitten. Daar lijkt het net alsof je naar een potje tafelvoetbal zit te kijken.
Vanaf Barcelona is het niet al te ver rijden naar Valencia. Deze voetbalclubs komen uit de sinaasappelstad.

3. New Administrative Capital Stadium (94.940, Egypte)
Dit gloednieuwe stadion, gelegen in de New Administrative Capital – een stad die Egypte uit de grond heeft gestampt als toekomstige hoofdstad – is een van de meest ambitieuze voetbaltempels van het moment. Met een capaciteit van 94.940 toeschouwers is het niet alleen het grootste stadion van Afrika, maar ook een paradepaardje van moderniteit.
Het stadion is bedoeld als thuisbasis voor het Egyptisch nationale team en is uitgerust met alles wat je van een hypermodern complex mag verwachten. Van trainingsfaciliteiten en Olympische zwembaden tot luxe skyboxen en VIP-ruimtes. Egypte heeft grote plannen met dit stadion en wil het gebruiken als troefkaart voor een WK-bod in de nabije toekomst. Ook de Olympische Spelen worden genoemd als mogelijk doel.
Maar goed, groot zijn is één ding, gevuld worden is iets anders. Ondanks de enorme capaciteit staat de huidige recordopkomst (2025) op ‘slechts’ 85.000. Voor de sfeer hoef je hier dus nog niet per se naartoe, al kan dat veranderen als Egypte er in slaagt een groot internationaal toernooi binnen te slepen.
Mocht je toevallig een vakantie in Egypte plannen en er wordt hier een wedstrijd gespeeld, dan is het zeker een bezoek waard. Of het ooit iconische voetbalmomenten zal herbergen zoals Camp Nou of Wembley? Dat moet de toekomst uitwijzen.

4. FNB Stadium (94.736, Johannesburg, Zuid-Afrika):
Nee, FNB staat hier niet voor Food ’n Beverage – al zou je in dit kolossale stadion met bijna 95.000 zitplaatsen een aardige omzet kunnen draaien aan hotdogs en bier. Dit bouwwerk, beter bekend als Soccer City, is het grootste stadion van Afrika en was het strijdtoneel van de WK-finale van 2010.
Een finale die we in Nederland liever niet terugkijken, maar vooruit: “de teen van Casillas“, die vervelende vuvuzela’s en de legendarische karatetrap van Nigel de Jong op Xabi Alonso. Als er ooit een WK-finale was waarin we het nét niet werden, was het deze. Maar laten we eerlijk zijn: als die trap een fractie hoger was geweest, had Alonso misschien nooit meer een bal getrapt.
Tegenwoordig is het stadion een tempel voor rugby, maar ook Kaizer Chiefs F.C., een van de grootste clubs van Zuid-Afrika, speelt hier haar wedstrijden. Het stadion is ontworpen om het geluid binnen te houden, dus als je ooit de kans krijgt om een wedstrijd mee te maken, doe het – al is het maar om te checken of iemand zich nog waagt aan die oordovend irritante vuvuzela’s.

5. Wembley Stadium (90.000, Londen, Engeland):
Zeg je stadion, dan zeg je Wembley natuurlijk. Wembley Stadium, met zijn iconische boog en capaciteit van meer dan 90.000 toeschouwers, is misschien wel het bekendste voetbalstadion ter wereld. Het heeft de finale van de UEFA Champions League en verschillende finales van het EK gehost. Ook worden er regelmatig optredens van grote bands gegeven. Wist je dat Live Aid, met het iconische optreden van Queen, ook in Wembley was. Mocht je kaarten kunnen krijgen voor een wedstrijd van het nationale team van Engeland, of voor bijvoorbeeld de FA Cup finale, dan zal dit een onvergetelijke reis zijn.
Wembley is overigens niet alleen een van de grootste voetbalstadions ter wereld en het grootste stadion van Engeland. Het is ook (een van) de duurste ooit. De verbouwing tussen 2000 en 2007 heeft namelijk ruim een miljard euro gekost!
Londen heeft nog veel meer mooie voetbalstadions en enkele van de bekendste voetbalclubs ter wereld. Bekijk hier welke voetbalclubs allemaal uit Londen komen.

6. Estadio Azteca (87.523, Mexico-Stad, Mexico):
Het grootste stadion van Latijns-Amerika en een van de meest legendarische voetbaltempels ter wereld. Met 87.523 plekken was dit het decor van twee WK-finales én enkele van de meest iconische momenten in de voetbalgeschiedenis. Hier scoorde Maradona zijn “Hand van God” én het mooiste doelpunt ooit tegen Engeland.
Het stadion heeft een opvallend komvormig ontwerp, met skyboxen rondom. Dit zorgt voor een unieke atmosfeer, zeker als Club América, Cruz Azul of het Mexicaanse nationale team hun thuiswedstrijden spelen.
Mexico-Stad zelf is al een belevenis, maar een bezoek aan het Estadio Azteca maakt het pas echt compleet. Of je nu komt voor het voetbal, de historie of gewoon een goede taco op de tribune – dit stadion moet je een keer gezien hebben.

7. Estadio Más Monumental (84.567, Buenos Aires, Argentinië)
Estadio Más Monumental, beter bekend als El Monumental, is het grootste stadion van Argentinië en de thuishaven van River Plate, de aartsrivaal van Boca Juniors. Het stadion werd in 1937 gebouwd, destijds in een verlaten gebied, maar inmiddels volledig opgeslokt door de stad. Door de bijna ronde vorm en de sintelbaan rondom het veld oogt het als een gigantische arena.
En ja, ook hier hebben we een WK-finale verloren… Dit keer geen teen van Casillas, maar een paal die ons scheidde van eeuwige roem. In de blessuretijd van de finale in 1978 raakte Rob Rensenbrink de paal, en ging de titel naar de Argentijnen. Gelukkig is het stadion waarin we de WK-finale van 1974 tegen Duitsland verloren inmiddels gesloopt. Eén ding is zeker: dit stadion zal nog jaren overeind blijven staan, net als de passie van de Argentijnse voetbalfans.
Voor wie Argentinië bezoekt: pak hier een wedstrijd van River Plate mee. Het stadion, de sfeer, en de stad Buenos Aires maken het een ervaring die je niet snel vergeet.

8. Signal Iduna Park (81.365, Dortmund, Duitsland)
Niet het grootste, maar wél het mooiste stadion ter wereld – als we het over sfeer hebben. Signal Iduna Park, de thuisbasis van Borussia Dortmund, ademt pure voetbalcultuur. Van de ruim 80.000 toeschouwers staan er maar liefst 25.000 op de legendarische zuidtribune: Die Gelbe Wand. Dit is niet zomaar een tribune, dit is een gele tsunami die bij iedere thuiswedstrijd van Dortmund losbarst.
Iedereen die ooit een wedstrijd in dit stadion heeft meegemaakt, zal het bevestigen: dit is voetbal zoals het hoort. De passie, de intensiteit, het kippenvel bij de eerste tonen van “You’ll Never Walk Alone” – het voelt alsof je deel uitmaakt van iets groters. En het mooiste? Je hoeft er niet voor naar Zuid-Amerika of een obscure competitie in Azië. Vanuit Nederland ben je binnen een paar uur in Dortmund.
Dus, als je een stadiontrip wil plannen: skip Camp Nou en Wembley maar even en zet koers richting Duitsland. Kaartje scoren, bratwurst in de hand en genieten maar.

9. Stade de France (81.338, Saint-Denis, Frankrijk)
Het grootste stadion van Frankrijk, maar zonder vaste club. Stade de France is het domein van Les Bleus, het Franse nationale elftal. Hier werd in 1998 de WK-finale gespeeld waarin Frankrijk zich voor het eerst tot wereldkampioen kroonde – en dat laten ze je daar maar wat graag weten.
Verder is het een multifunctioneel stadion, waar ook rugby en grote concerten plaatsvinden. In 2022 werd hier nog de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid gespeeld, al herinneren de meeste fans zich vooral de chaos bij de toegangspoorten.
Ligt in Saint-Denis, net buiten Parijs, dus als je een citytrip naar de lichtstad plant en er wordt een wedstrijd gespeeld, pak die kans. Want zeg nou zelf, voetbal kijken in een stadion waar ooit Zidane, Henry en Mbappé hun magie lieten zien – dat wil je toch een keer meemaken?

10. Estadio Santiago Bernabéu (81.044, Madrid, Spanje)
Het stadion van de koninklijke onder de voetbalclubs. Estadio Santiago Bernabéu is misschien niet het allergrootste stadion ter wereld, maar het is wel een van de meest iconische. Hier werd voetbalgeschiedenis geschreven met 14 Champions League-titels – en wie weet hoeveel er nog bij komen.
Wat dit stadion uniek maakt? De steile tribunes. Zit je bovenin, dan heb je het gevoel dat je recht boven het veld hangt. Dat maakt de sfeer in het Bernabéu extra intens. En met de recente renovaties, inclusief een uitschuifbaar dak en veld, is dit stadion klaar voor de toekomst.
En laten we eerlijk zijn: Madrid zelf is een topstad. Voetbal, tapas, zon en een koud biertje op het Plaza Mayor – dat klinkt als een prima weekend, toch? En met een vlucht van amper twee uur is het ook nog eens perfect te doen!
Meer Madrid? Bekijk dan ook eens alle voetbalclubs uit Madrid.
De grootste voetbalstadions van Nederland
Om toch een beetje perspectief te geven, hebben we ook de vijf grootste voetbalstadions van Nederland op een rijtje gezet. Dan zie je toch hoe wij Nederlanders het doen tegenover de rest van de wereld.
1. Johan Cruijff ArenA (55.885, Amsterdam):
Misschien niet het leukste stadion, maar wel het grootste stadion van Nederland: de Johan Cruijff Arena. Hier kunnen ruim 54.000 mensen in. Het iconische stadion is de thuisbasis van AFC Ajax en heeft een rijke geschiedenis. Het is gastheer geweest van grote Europese wedstrijden en heeft een moderne uitstraling met een schitterend uitschuifbaar dak. Ook treden de Toppers hier regelmatig op en worden er meerdere keren per jaar andere grote concerten gegeven. Gelukkig maar, want er staan in ieder geval geen toppers op het veld daar momenteel….

2. De Kuip (51.177, Rotterdam):
Pijnlijk om tweede te staan, maar hierin moeten we ons gewonnen geven. De Kuip, officieel bekend als Stadion Feijenoord, heeft een capaciteit van ongeveer 51.117 toeschouwers. Dit historische stadion is de thuishaven van ons cluppie en heeft een indrukwekkende architectuur met zijn karakteristieke ronde vorm en steile tribunes. De Kuip staat bekend om zijn intense sfeer en heeft legendarische voetbalmomenten gehost. Al jaren gaan er plannen om het stadion compleet te renoveren en uit te breiden, dan wel met de grond gelijk te maken en opnieuw te beginnen. Wij hopen in ieder geval dat de Kuip met al z’n historie blijft bestaan. Tegen beter weten in? Misschien….
Mooiste club van de wereld bezoeken? Hieronder alle beschikbare tickets.

3. Philips Stadion (35.119, Eindhoven):
Het Philips Stadion is misschien niet het grootste, maar wel een van de sfeervolste stadions van Nederland als de Eindhovenaren hun dag hebben. De fanatieke PSV-supporters zorgen steevast voor een kolkende sfeer, vooral tijdens Champions League avonden. Met een capaciteit van ruim 35.000 toeschouwers voelt het stadion compact en intiem aan, maar het heeft wel een uniek design. Daarnaast ligt het stadion pal in het centrum van Eindhoven, waardoor je na de wedstrijd zo een kroeg in duikt. Een unieke plek waar Brabantse gezelligheid en goed voetbal samenkomen.
4. Grolsch Veste (30.205, Enschede):
Met een capaciteit van ongeveer 30.000 toeschouwers is de Grolsch Veste het stadion van FC Twente. In 1998 gebouwd ter vervanging van het verouderde Stadion Het Diekman, is de Grolsch Veste in de loop der jaren van 13.250 naar 24.200 en toen naar het huidige aantal uitgebreid. Het stadion is bovendien makkelijk te bereiken met de auto omdat het een stukje buiten de stad ligt.
5. Abe Lenstra Stadion (27.224, Heerenveen):
Het Abe Lenstra Stadion heeft een capaciteit van ongeveer 26.100 toeschouwers en is de thuisbasis van sc Heerenveen. Het stadion is vernoemd naar de legendarische Nederlandse voetballer Abe Lenstra. Het biedt een intieme voetbalervaring en een warme sfeer, waar de Friezen hun club met passie supporteren.
Wedstrijdje bezoeken? Bekijk hier de beschikbare tickets.
Al met al een mooi lijstje van de grootste stadions ter wereld. Van ruim 150.000 mensen in Noord-Korea, tot meer dan 50.000 mensen in de Kuip en de Johan Cruijff Arena. Wij weten in ieder geval wel waar wij heen gaan!
Meer voetbal?
- Deze voetbalclubs komen uit Lissabon
- Deze voetbalclubs komen uit Sevilla
- Deze voetbalclubs komen uit Londen
- Deze voetbalclubs komen uit Istanbul
- Deze voetbalclusb komen uit Milaan
- Deze voetbalclubs komen uit Birmingham
- Deze voetbalclubs komen uit Antwerpen
- Deze voetbalclubs komen uit Berlijn
- Dit zijn de grootste voetbalstadions van Engeland