Baard laten groeien: 4 tips voor een vollere baard

Man met een volle baard

Krijg jij ook niet meer dan 3 haren op je kin? Heb je van die gaten in je baard? Of zit je baard alleen in je nek en niet op je wangen? Maar weinig van ons zijn van nature gezegend met een volle baard. Zelf bij ons: Jens heeft een volle baard, Pim niet. En daarom gaan we je helpen. We nemen je aan de hand van 4 tips mee in hoe je je baard moet laten groeien en hoe je baardgroei moet stimuleren. Lees de tips en hou je eraan. Moet jij eens opletten hoe jouw baard er over een paar maanden uitziet!

1. Let op je levensstijl

Hoe je leeft speelt cruciale rol in hoe je baard groeit. Stress is een belangrijke factor die de groei van je baard kan tegenhouden. Onderzoek toont aan dat langdurige stress kan leiden tot haaruitval en een verminderde haargroei, waaronder dus ook de groei van je baardhaar. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende slaapt. Slaaptekort verstoort je hormonale balans, wat ook z’n weerga op je baard kent. Daarbij helpt voldoende rust het lichaam herstellen, wat op z’n beurt weer een gezonde baardgroei helpt.

Niet alleen hebben stress en rust/slaap invloed op je baard. Regelmatige lichaamsbeweging helpt je ook. Dit verbetert de bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter worden getransporteerd naar de haarzakjes in je gezicht. Dit kan de groei van je baardhaar stimuleren en ervoor zorgen dat het sterker en gezonder groeit. Begin dus bij het aanpassen van je levensstijl: verminder stress, slaap voldoende en beweeg regelmatig.

Maar goed, dat lijkt ons sowieso geen slecht idee om te doen. Zelfs als je je dagelijks scheert! 😉

Man met baard aan het slapen
Oke, misschien niet helemaal zo...

2. Verzorging van baardhuid en baardhaar

Levensstijl op orde? Dan is het tijd om aan verzorging te denken. Verzorging van zowel baardhuid als baardhaar zijn van enorm belang als je een gezonde en volle baardgroei wilt hebben.

Begin bij reiniging. Een regelmatige reiniging zorgt dat je baardhuid vrij is van vuil, overtollig talg en dode huidcellen. Deze zorgen namelijk voor verstopte haarzakjes, die op hun beurt weer voor irritatie en/of infecties zorgen. Zijn je haarzakjes lekker droog? Dan is de baardhaar ook voller en groeit ‘ie sneller.

Behalve een grondige reiniging is hydratatie belangrijk voor een betere baardgroei. Denk aan baardolie of baardbalsem. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om zowel je huid als je haren te voeden en hydrateren. Vaak bevatten ze arganolie, kokosolie of jojoba-olie. Jojoba-olie? Wij hadden er hiervoor ook nog nooit van gehoord. Maar goed, deze producten hydrateren als een gek. Daarbij verzachten ze je haren en geven ze het een mooie glans. Geen doffe prikkelbaard meer dus.

Tot slot is regelmatig trimmen van belang. Je stimuleert hiermee de groei, maar je kunt ook beter die vervelende kale plekken in je baard camoufleren. Door je baard vaker te trimmen, groeit deze ook gelijkmatiger, waardoor de kale plekken minder opvallen. Dit geeft het geheel een verzorgde en volle uitstraling. Verzorgen dus: reinigen, hydrateren met olie en trimmen.

Kale plekken niet alleen op je baard, maar ook op je hoofd? Bekijk de beste kapsels voor kalende mannen.

baard hydrateren
Je baard hydrateren is belangrijk

3. Natuurlijke methoden om je baardgroei te stimuleren

We gaan nu een beetje in herhaling treden, maar er zijn genoeg natuurlijke manieren om je baardgroei te stimuleren. Een belangrijk natuurlijk onderdeel is voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, B, C en B stimuleren de productie van keratine, Dit is essentieel voor een gezonde haargroei. Dit zijn alledaagse producten, zoals zalm, eieren, avocado’s en noten.

Even terug naar het stukje hydratatie. Niet alleen moet je je baard goed hydrateren, ook jezelf. Als je voldoende water drinkt op een dag, blijft niet alleen je huid gehydrateerd, maar bevorder je ook de bloedcirculatie. Hierdoor bereiken voedingsstoffen de haarzakjes gemakkelijker, wat groei weer stimuleert.

Tot slot zijn we weer even terug bij de nachtrust. Als je slecht slaapt wordt je hormonale balans verstoort, maar als je goed slaapt bevorder je het zelfs. Voldoende slaap bevordert namelijk de productie van testosteron. Niet alleen is dit goed voor je spieropbouw, ook staat het in nauw verband met haargroei, inclusief gezichtshaar. Genoeg natuurlijke oplossingen dus: voeding, hydratatie en slaap.

4. Geduld en consistentie

Saaaaaaai, we know. Maar een volle baard krijgen vereist een hoop consistentie en vooral: geduld. Het proces van haargroei verschilt namelijk per persoon. Daarom kan het maanden en soms zelfs jaren duren. Tijdens dit traject is het van cruciaal belang dat je verzorgingsroutine consistent is. Blijf regelmatig trimmen, reinig je huid en hydrateer je baard eronder. Eet en drink goed, slaap voldoende en vermijd teveel stress. We lijken wel een huisarts, he…

Maar goed, geduld is hierbij echt een schone zaak. Net als met sporten is het resultaat namelijk niet direct zichtbaar en in het begin word je er niet altijd vrolijk van. Zo lijkt de groei in het begin langzaam te verlopen en gaat je baard er misschien een beetje ongelijk uitzien. Hou vol en blijf gedisciplineerd en dan kom je er wel. Lukt je dat niet, dan is een retourtje Istanbul ook nog een oplossing.

Geduld voor een vollere baard
Consistentie en geduld: een volle baard vergt tijd

Scheren en een vollere baard?

Kort antwoord: nee, dat is een mythe.

Lang antwoord: de frequentie van het scheren heeft geen invloed op de snelheid van groeien of de dichtheid van je baard. Baardgroei wordt namelijk primair bepaald door genetische factoren en hormonale niveaus, zoals testosteron. Wel kan het zijn dat een stoppelbaard soms meer lijkt dan een iets langere baard. Doordat de uiteinden van je baardharen worden afgesneden, kun je inderdaad een iets scherpere uitstraling krijgen. Maar dit zegt verder niks over de groeisnelheid of dikte van de haren.

Nog even iets formeler: er is geen wetenschappelijk bewijs om de bewering te ondersteunen dat vaker scheren leidt tot een dikkere of snellere baardgroei. Conclusie: Bevordert vaker scheren de baardgroei? Fabel!

Over scheren gesproken: bekijk ook eens onze tips over de beste scheerapparaten voor mannen.

Even samengevat:

Wil je dus een vollere en sneller groeiende baard krijgen? Dan hoef je je niet vaker te scheren. Dit helpt niet. Wel zijn er genoeg andere dingen die je baardgroei bevorderen. Te beginnen bij natuurlijke methoden, zoals goed eten, drinken en slapen. Zorg daarbij voor een goede verzorging, consistentie en een bak geduld, en je komt een heel eind.