Mannen, laten we eerlijk zijn, de wereld van luxe horloges kan een doolhof lijken. Van die mysterieuze referentienummers tot de constante angst om een namaakhorloge te kopen. En er wordt geen horloge zo vaak nagemaakt als de Rolex. Maar wees niet bang, we gaan je hier uitleggen hoe je die lastige referentienummers van Rolex kunt doorgronden en hoe je die gevreesde imitaties kunt herkennen. Zo controleer je of jouw Rolex wel een echte is, en geen neppert. Check het volgens deze stappen.
Controleer het serienummer
Allereerst, die referentienummers van Rolex. Ze zijn door de jaren heen behoorlijk gegroeid, van vier cijfers naar vijf en uiteindelijk naar zes cijfers. Het eerste cijfer, mannen, dat is makkelijk te onthouden. Voor horloges sinds 2000, gewoon een 1. Makkelijk toch?
Het tweede cijfer vertelt je iets over het kaliber. Is het een 1, dan heb je een oudere versie. Maar als het een 2 is, is het de nieuwste en beste. Klinkt simpel, toch?
De eerste vier cijfers in het nummer geven aan tot welke serie het horloge behoort. Bijvoorbeeld, de Datejust-serie heeft nummers die beginnen met 16, 160, 162, 1162. Dat betekent dat die nummers alleen aan dat type horloge toebehoren. Snappen we elkaar?
Nu, dat vijfde cijfer. Het vertelt je iets over de bezel, dat randje rond de wijzerplaat. Als het een 0 is, is het glad. Een 1 betekent dat het draait. 2 staat voor gegraveerd, 3 voor geribbeld, 4 voor houtsnijwerk of edelstenen, 6 voor Turn-O-Graph en 7 voor verschillende vormen. De cijfers 5, 8 en 9 worden niet gebruikt door Rolex, dat terzijde.
Tot slot, dat zesde cijfer vertelt je alles over de materialen. Is het een 0, dan is het van staal. 1 betekent geelgoud, 2 witgoud of staal met platina, en ga zo maar door. 22 is staal en platina. Simpel, toch?
Instapmodel Rolex scoren? Hier zijn de goedkoopste Rolex horloges!
Kijk naar materiaal, gewicht en details van de Rolex
Ook een serienummer kun je met een beetje verstand van het systeem – dat heb je nu, sorry – vervalsen. Wil je de echtheid van je Rolex goed controleren, check dan ook andere punten. Dit geldt overigens ook voor andere Zwitserse horlogemerken. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten qua gewicht, afwerking en andere details.
1. Gewicht:
Echte Rolex-horloges zijn vervaardigd met hoogwaardige materialen en edele metalen, wat resulteert in een specifiek gewicht. Pak het horloge in je hand. Als het te licht aanvoelt voor wat je zou verwachten op basis van het materiaal, moet er een alarmbel afgaan. Bijvoorbeeld, de Rolex Submariner in staal en goud weegt ongeveer 168 gram. Als het veel lichter aanvoelt, kan het een vervalsing zijn.
2. Afwerking:
Kijk zorgvuldig naar de afwerking van het horloge. Besteed aandacht aan details zoals de kroon, de vouwsluiting van de horlogeband en de bezel. Vervalsingen missen vaak de fijne afwerking die Rolex-horloges kenmerkt. Zoek naar ruwe of slordige randen, onregelmatigheden in de gravures, en slijtage die niet hoort bij een nieuw horloge.
3. Details:
- Laserkroon op saffierglas: Gebruik een zaklamp om de kroon op het saffierglas van het horloge bij de 6-uur positie te verlichten. Een echte Rolex heeft een subtiele laserkroongravure. Vervalsingen hebben vaak minder verfijnde of onduidelijke kroongravures.
Reflecties op de wijzerplaat: Hou het horloge onder fel licht en kijk hoe de wijzerplaat reflecteert. Op een echt Rolex-horloge moet je duidelijke reflecties van de uren-, minuten- en secondewijzers en totalisators zien. - Vergrootglas voor de datum: Behalve de Rolex Deepsea, hebben alle andere Rolex-modellen een vergrootglas voor de datumaanduiding dat de datum 2,5 keer vergroot. Op vervalsingen is dit vaak slechts 1,5 keer vergroot.
- Kast en armband: Let op het gewicht en de afwerking van zowel de kast als de armband. Massieve gouden Rolex-modellen horen zwaar aan te voelen. Bij vergulde of nep-gouden horloges zal de armband meestal lichter zijn.
Controleren van accessoires en papieren
Om de echtheid van een Rolex-horloge te controleren, zijn er verschillende papieren, accessoires en certificaten die je kunt verwachten bij een authentieke Rolex. Hier zijn de belangrijkste:
- 1. Garantiebewijs of Garantiekaart: Een authentiek Rolex-horloge wordt meestal geleverd met een garantiebewijs of garantiekaart. Dit document bevestigt de echtheid en de aankoopdatum van het horloge. Het kan ook details bevatten over de garantieperiode van Rolex.
- 2. Serienummer en Modelnummer: Een Rolex heeft een gegraveerd serienummer en modelnummer. Deze nummers bevinden zich meestal tussen de lugs (de stukjes metaal waarmee de horlogeband aan de kast is bevestigd) aan de zijkant van de kast, meestal op de 12-uur positie. Dit serienummer is uniek voor elk horloge en kan worden gebruikt om de echtheid te verifiëren. Hierboven hebben we je hier al uitgebreid over het systeem verteld.
- 3. Originele Doos en Verpakking: Een authentiek Rolex-horloge wordt vaak geleverd in de originele doos en verpakking van Rolex. Dit omvat een stijlvolle horlogedoos en bijbehorende accessoires. De doos en verpakking moeten er hoogwaardig uitzien, met het Rolex-logo en andere merkelementen.
- 4. Echtheidscertificaat van een Rolex-dealer: Sommige Rolex-klokkies worden geleverd met een echtheidscertificaat dat is afgegeven door een erkende Rolex-dealer. Dit certificaat bevestigt de echtheid van het horloge en de originele aankoop bij een legitieme dealer.
- 5. Handleiding en Documentatie: Authentieke Rolexen worden vaak geleverd met handleidingen en andere documentatie die details bevatten over het horloge, het onderhoud en de garantie.
- 6. Onderhoudsdocumenten: Sommige gebruikte Rolex-horloges kunnen ook onderhoudsdocumenten bevatten die de servicegeschiedenis van het horloge documenteren. Deze documenten zijn handig om de staat van het horloge te beoordelen.
Belangrijk: Niet alle Rolex-horloges bevatten al deze elementen bevatten. Oudere horloges of gebruikte horloges kunnen enkele van deze papieren en accessoires missen. Dat betekent niet gelijk dat ze niet echt zijn. Als je een Rolex koopt, vooral bij een particuliere verkoper, is het raadzaam om te controleren of deze elementen aanwezig zijn. Zijn deze er niet, laat je klokkie dan alsjeblieft verifiëren bij een deskundige juwelier of Rolex-dealer, indien nodig.
Dus, nog even samengevat
Je bent er nooit 100% zeker van, maar hiermee heb je in ieder geval wat houvast om de echtheid van een Rolex te controleren. Kijk naar serienummer, afwerking en andere details. En vertrouw je het toch niet, raadpleeg dan voor de zekerheid een juwelier of Rolex-dealer. Het gaat niet om kleine bedragen, dus het is het dubbel en dwars waard!
Is een Rolex je toch iets te duur?
We hebben een aantal mooie toplijstjes voor je samengesteld.