De beste goedkope scooterhelmen op een rij

Gast met goedkope scooterhelm

Elke keer dat gezeur over die helmplicht. Sinds januari 2023 is het verplicht om op de scooter een helm te dragen, en de boete als je zonder rijdt? Die is ook niet mis: €100,-. Word jij daar net zo gek van als wij? Maar ja, we ontkomen er niet aan. Als het dan toch moet, laat het dan vooral niet te veel kosten. Gelukkig zijn er genoeg scooterhelmen die betaalbaar én veilig zijn. Geen poespas, gewoon een helm die doet wat hij moet doen. We hebben de beste goedkope opties voor je op een rij gezet. Zo ben je snel klaar en kun je weer de weg op!

Waarom je echt een goede helm nodig hebt

Nu we toch aan die helmplicht vastzitten, kunnen we het maar beter goed doen. Een helm is er niet alleen om die boete te vermijden, maar vooral om je hoofd te beschermen als het misgaat. Je wilt toch niet dat een goedkope prul uit elkaar valt als je ‘m echt nodig hebt? Een ECE-keurmerk is een must. Dit betekent dat je helm voldoet aan de Europese veiligheidseisen en je dus écht beschermt. Gelukkig hoef je geen fortuin uit te geven voor een degelijke helm, maar zelfs in het goedkope segment wil je waar voor je geld: stevig, goed geventileerd en comfortabel. En natuurlijk niet eentje die je eruit laat zien als een clown op wielen.

Man met scooterhelm
Je wil er wel een beetje stoer bij rijden.

Beste goedkope scooterhelm in elke categorie

Niet iedereen gebruikt z’n scooter op dezelfde manier. De een scheurt door de stad, terwijl de ander langere ritten maakt of af en toe een zandpad opzoekt. Daarom hebben we de beste goedkope helmen voor je opgesplitst in vier categorieën: jethelmen, systeemhelmen, integraalhelmen en crosshelmen. Elke categorie heeft z’n eigen voordelen en we hebben de topkeuzes voor je op een rij gezet. Deze helmen beschermen niet alleen goed, maar zijn ook vriendelijk voor je portemonnee.

De beste jethelmen:

Voor wie voornamelijk door de stad rijdt en op zoek is naar een helm die licht en open is, is de jethelm de ideale keuze. Jethelmen bieden voldoende ventilatie, een goed zicht en zijn makkelijk op- en af te zetten. Ze zijn perfect voor stedelijke ritten of wanneer je korte stukken rijdt.

LS2 OF562 Airflow

Deze helm is perfect voor de stedelijke rijder. De LS2 OF562 Airflow is een superlichte jethelm die zorgt voor een goed zicht, dankzij het grote vizier dat ook je gezicht beschermt tegen de wind. Met de ingebouwde ventilatie blijft je hoofd koel, zelfs in druk stadsverkeer. Daarnaast is hij compact en weegt hij nauwelijks iets, ideaal dus voor korte ritjes of scooterrijders die geen zwaar blok op hun hoofd willen.

LS2 OF562 Airflow motorhelm
De LS2 OF562 Airflow Jethelm, witte uitvoering

SMK Streem

Ook de SMK Streem is een uitstekende keuze voor wie een betaalbare maar betrouwbare jethelm zoekt. Met zijn lange vizier beschermt hij je niet alleen tegen de wind, maar ook tegen stof en insecten, wat vooral handig is bij iets hogere snelheden. De uitneembare binnenvoering zorgt ervoor dat je hem makkelijk schoon kunt houden, en de polycarbonaat buitenschaal biedt prima bescherming.

SMK streem scooterhelm
SMK Streem Jethelm

De beste systeemhelm:

Een systeemhelm is voor de man die van flexibiliteit houdt. Wil je even genieten van de frisse lucht tijdens een stoplicht? Geen probleem, klap dat kinstuk omhoog en voel de wind. Toch liever volledig beschermd op hogere snelheden? Klap ‘m dicht en je hebt de bescherming van een integraalhelm. Dit is de perfecte helm voor rijders die alles willen.

LS2 FF908 Strobe II

De LS2 FF908 Strobe II is dé systeemhelm voor de prijsbewuste rijder. Voor nog geen 140 euro krijg je een helm met alles erop en eraan. Dat opklapbare kinstuk zorgt ervoor dat je flexibel kunt switchen tussen open en dicht, afhankelijk van je rit. En het ingebouwde zonnevizier? Ideaal voor als de zon ineens doorbreekt. Daarnaast houdt het ventilatiesysteem je hoofd koel, zelfs tijdens warme zomerritten. Kortom, een allround helm die je niet in de steek laat, zonder dat je je spaarrekening hoeft te plunderen.

LS2 FF908 Strobe II systeemhelm
LS2 FF908 Strobe II systeemhelm, titanium uitvoering

De beste integraalhelm:

Als je voor maximale bescherming gaat, dan is een integraalhelm wat je zoekt. Deze helm bedekt je hele hoofd, inclusief je kin. Perfect voor de man die niet alleen zijn scooter pakt, maar ook af en toe een motorritje maakt. Het is de meest veilige optie en ideaal voor langere ritten of hogere snelheden.

LS2 FF353 Rapid

Voor nog geen 80 euro haal je met de LS2 FF353 Rapid een serieuze integraalhelm in huis. Deze helm biedt topbescherming zonder fratsen. Hij is licht van gewicht, heeft een strak design en beschikt over goede ventilatie. Het heldere vizier is krasbestendig en zorgt voor perfect zicht, zelfs op de snelste ritten. Deze helm is ideaal voor de man die zowel op de scooter als op de motor rijdt en ook als ‘ie valt, beschermd wil blijven.

LS2 FF353 Rapid integraalhelm
LS2 FF353 Rapid integraalhelm, zwarte uitvoering

De beste crosshelm:

Ben je niet bang voor een beetje modder en off-road avontuur? Dan is een crosshelm iets voor jou. Of je nu je scooter off-road neemt of gewoon de stoere uitstraling wilt, een crosshelm zorgt ervoor dat je hoofd goed beschermd is tegen alle elementen, en het ziet er nog eens retecool uit.

LS2 MX437 Fast EVO Crusher

Voor slechts €83,99 krijg je met de LS2 MX437 Fast EVO een robuuste crosshelm die perfect is voor off-road avonturen. Deze helm is superlicht en voorzien van een vochtafdrijvende voering, zodat je hoofd koel blijft, zelfs tijdens de meest intense ritten. De ventilatieopeningen op de kin en bovenop de helm zorgen voor een frisse luchtstroom, waardoor je altijd comfortabel blijft. Bovendien ben je met het ECE-keurmerk verzekerd van topkwaliteit en veiligheid. Ook ideaal voor wie gewoon even indruk wil maken op z’n scooter.

LS2 MX437 Fast EVO Crusher crosshelm
De LS2 MX437 Fast EVO Crusher crosshelm, afschuwelijk fluorescerend gele uitvoering

Waar je op moet letten bij het kopen van een scooterhelm

We hebben je net al wat goede opties voorgeschoteld. Maar misschien ben je een eigen weg ingeslagen en wil je zelf je keuze maken. Begrijpelijk. In dat geval moet je even op de volgende zaken letten:\

  1. Veiligheidskeurmerk (ECE-certificering): Zorg dat je helm voldoet aan de ECE-norm. Die keurmerksticker is je garantie dat je niet met een prullenbak op je hoofd rondrijdt, maar dat je helm ook écht bescherming biedt bij een crash. Niet alle goedkope helmen hebben dit, dus check die sticker.
  2. Pasvorm: Een helm moet strak zitten, zonder dat je het gevoel hebt dat je hoofd in een bankschroef zit. Ga voor een helm die goed aansluit, maar waarbij je ook nog een beetje kunt knikken. De gouden regel: hij mag niet wiebelen op je hoofd, maar moet ook niet je hersenen platdrukken.
  3. Vizieren: Een transparant vizier is prima, maar een ingebouwd zonnevizier is goud waard als de zon je ineens in de ogen prikt. Nog een bonus: Pinlock-vizieren, die voorkomen dat je vizier beslaat. Niemand wil tijdens het rijden mist voor z’n ogen.
  4. Gewicht: Lijkt een detail, maar als je een uur onderweg bent met een baksteen op je hoofd, dan merk je het echt. Hoe lichter, hoe beter. Vooral als je langere ritten maakt, wil je niet dat je nek op de terugweg aanvoelt alsof je een week in de sportschool hebt gestaan.

Klinkt simpel? Dat is het ook. Maar neem deze punten mee, dan maak je zeker een verstandige keuze.

Gozer met goedkope scooterhelm
Deze gast heeft duidelijk de juiste pasvorm

Onderhoud van je scooterhelm

Nu je je ideale helm op de kop hebt getikt, wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat. Onderhoud is key. Een frisse helm is niet alleen lekkerder om te dragen, maar ook beter voor de levensduur. Hier wat tips om je helm in topconditie te houden:

  • Binnenvoering schoonhouden: Zorg ervoor dat je de binnenvoering regelmatig wast. Veel helmen hebben een uitneembare, wasbare binnenvoering. Is die van jou dat niet? Gebruik dan een antibacteriële spray om vieze geurtjes buiten de deur te houden.
  • Vermijd direct zonlicht: Laat je helm niet de hele dag in de zon liggen. De UV-straling kan het materiaal verzwakken en de kleur laten vervagen. Zet ‘m liever in de schaduw of neem ‘m mee naar binnen.
  • Bewaar ‘m goed: Gooi je helm niet achteloos in de hoek. Gebruik een helmzak of zet ‘m netjes op een plank. Zo voorkom je onnodige beschadigingen, en je helm blijft langer mooi.
  • Check je vizier: Haal een zachte doek over je vizier, liefst met een beetje lauw water. Zo voorkom je krassen en houd je altijd goed zicht op de weg.

Met een beetje zorg blijft je helm fris en veilig, zodat je ‘m nog lang kunt gebruiken. Kost al genoeg, zo’n ding. Je wil ‘m niet slopen en alsnog een nieuwe moeten kopen.

Man met goed gepoetste helm
Hij weet hoe die z'n helm schoon moet houden

Conclusie: haal het beste uit je helmplicht

Oké, de helmplicht is misschien niet iets waar we om staan te springen, maar met de juiste keuze maak je er het beste van. Of je nu kiest voor een betaalbare jethelm voor je stadse ritjes of een systeemhelm voor dat extra beetje comfort, het kan allemaal zonder je portemonnee te plunderen. Kies voor veiligheid, stijl en vooral voor comfort, zodat je met plezier de weg op gaat. Welke helm past bij jou? Ga voor een helm die niet alleen de regels volgt, maar jou ook de beste rit geeft.