Hoe strak moet een horloge zitten?

Rolex die precies goed zit

Heb je ook weleens dat de striemen op je pols staan van je horloge? Dan zit ‘ie te strak! En als de kast meedraait, zit ‘ie te los. Vrij logisch, maar hoe strak is dan perfect? Ontdek hieronder de perfecte balans tussen comfort en functionaliteit, leer hoe je je polsmaat meet voor de ideale fit en krijg inzicht in de verschillende horlogebanden en sluitingen. Wij vertellen alles wat je nodig hebt om je horlogegame naar een hoger niveau te tillen.

Meet eerst op gevoel

Zoals gezegd zorgt een te strak klokkie voor irritatie en striemen. En een te los horloge beweegt mee. Dat voel je gewoon aan. Begin daarom eerst gewoon met ‘voelen’ om te kijken hoe strak je horloge moet zitten. Blijft het horloge stilzitten en heb je nog genoeg bloed door je pols stromen om geen blauwe vingers te krijgen? Dan heb je al de helft.

Vervolgens kun je ietsje preciezer gaan meten. Een mooie richtlijn is om te checken of je ongeveer een tot twee vingers tussen je pols en de band kunt krijgen. Ongeveer 1,5 centimeter tussen beiden is namelijk perfect.

Horloge precies strak genoeg
Niet te strak, niet te los

Meet je polsmaat

Ben je een Pietje Precies? Ook dan hebben we je! Hiervoor heb je namelijk een van de volgende twee opties nodig:

  • Een meetlint
  • Een touwtje en een liniaal.

Meetlint: Zorg dat je een flexibel meetlint hebt, zodat het zich goed kan aanpassen aan de vorm van je pols. Wikkel het meetlint om je pols, net onder het uitstekende gedeelte van je polsbot. Zorg er vervolgens voor dat het meetlint niet te strak en niet te los zit. Lees vervolgens de omtrek af en voila, je weet exact hoe groot je omtrek is!

Touwtje en liniaal: voor de creatieve geesten onder ons. Heb je even geen meetlint bij de hand, pak dan een touwtje en wikkel deze om je pols. Doe hierbij precies hetzelfde als hiervoor. Hou het touwtje vervolgens langs de liniaal en ook dan komt je er wel.

Extra tips voor het dragen van je horloge

Niet alleen de mate van strakheid bepaalt hoe lekker je horloge zit. Er zijn ook andere dingen om rekening mee te houden:

Draag om de juiste pols: normaal gesproken is de etiquette dat je pols om je linkerarm draagt. Dit komt omdat het grootste gedeelte van de mensen rechts is. En je horloge om je dominante arm dragen is vervelend. Dan heb je er last van met schrijven, eten, schilderen en noem het maar op. Hier komt dan ook het etiquette van origine vandaan dat je je horloge links draagt. Ben je linkshandig? Koop dan gewoon lekker een rechtshandig horloge. Zit veel lekkerder!

Niet te hoog, niet te laag: Ook als je je klokkie te hoog of te laag draagt, zit deze niet lekker en komt deze niet goed tot z’n recht. We zeiden het hierboven al even, maar de perfecte plek is net boven het uitstekende gedeelte (knobbel) aan de buitenkant van je pols. Zo voorkomt je wrijving tegen je bot tijdens bewegingen.

Horloge te strak om pols
De 'perfecte' hoogte

Bepaald hoe strak ‘ie moet; verstellen maar!

Je hebt nu een perfecte inschatting hoe strak je horloge moet zitten. Nu alleen nog het verstellen. En als je net als ons twee linkerhanden hebt, kan dat nogal een uitdaging met zich meebrengen. Om die reden helpen we je toch een stukje.

Allereerst de metalen horlogebanden. Deze hebben verstelbare schakels. Haal er eentje uit en je horloge zit strakker. Voeg er een toe en hij wordt losser. Je snapt ‘m. Je verwijdert een schakeltje door de schroefjes met een schroevendraaier of de pinnetjes met een pin removal tool los te maken. Vervolgens is het bandje met hetzelfde mechanisme weer vast te maken.

Leren en rubberen bandjes zijn nog simpeler. Die hebben gaatjes om de gesp in vast te zetten. Hou er wel rekening mee dat vooral leer op den duur uitrekt. Je pols wordt niet dunner, het leer wordt gewoon groter. Draag je je horloge vaak, dan kan het zijn dat je op den duur een gaatje strakker moet.

Kortom: zo bepaal je hoe strak je horloge moet zitten

Leuk he, die horloges. Gelukkig zijn er zelfs voor de strakheid van je bandje diverse etiketten en tips. Meet eerst met het blote oog of meetlint als je wat precies bent. Kijk vervolgens ook of je ‘m wel om de juiste pols hebt en of de hoogte goed is. Heb je dat gedaan, dan is het verstellen maar!

Inspiratie nodig?

Je weet nu hoe strak ‘ie moet zitten en op welke hoogte. Maar heb je wel een tiptop klokkie om mee te shinen? Hier wat inspiratie om je op weg te helpen: